banner-launch-diagnose-apparatuur

APK equipment oplossingen

Om de Algemene Periode Keuring (APK) uit te kunnen voeren, heb je naast de APK-erkenning ook speciale apparatuur nodig. Deze apparatuur wordt gebruikt om het voertuig tijdens de APK te kunnen beoordelen op allerlei APK-keuringseisen. In ons assortiment hebben wij EOBD-uitleesapparatuur voor het uitvoeren van een EOBD-diagnose, Readiness-test en uitlezen OBFCM (On board Fuel Consumption Monitoring), inclusief rapporteren aan RDW. Daarnaast bieden we emissieapparatuur voor het uitvoeren van diverse emissietesten, zoals de roetmeting, viergasmeting en deeltjesmeting.


Onze apparatuur voldoet aan de technische specificaties van de Nederlandse APK-regelgeving.


Ons assortiment:


Heb je vragen over APK testapparatuur, wil je een demo of advies? Neem dan contact met ons op en een van onze vakmensen geeft je deskundig en persoonlijk advies.

launch_apk2_eobd_reader_evo_actie_1600px

EOBD-uitleesapparatuur

Sinds 2012 is het volgens de APK-regelgeving verplicht om uitleesapparatuur te gebruiken bij voertuigen met een eerste toelating ná 31 december 2005. Bij voertuigen met een datum eerste toelating (DET) ouder dan deze datum, blijft de gebruikelijke uitlaatgasmeting van toepassing. Het doel van uitvoeren van een EOBD-diagnose met uitleesapparatuur, is het doen van een digitale emissietest. De readiness-test is het afronden van een rijcyclus waarin systemen van een verbrandingsmotor worden gecontroleerd. Uit de gegevens blijkt of emissieapparatuur moet worden ingezet.


Vanwege Europese wetgeving is per 1 januari het uitlezen van ‘OBFCM’ (Onboard Fuel Consumption Monitoring) en automatisch versturen van deze data naar de RDW vast onderdeel van de APK2. Deze regeling geldt voor personen- en lichte bedrijfsauto’s tot en met 3.500 kg met een verbrandingsmotor en datum eerste toelating (DET) vanaf 1 januari 2021. Volledig elektrische voertuigen vallen er (nog) niet onder, maar hybride voertuigen wel. Onze nieuwe generatie APK2 EOBD readers van de merken Autocom en Launch zijn vanaf nu tevens voorzien van OBFCM-uitleessoftware inclusief rapportage aan de RDW. De OBFCM-software regelt het uitlezen van brandstof-/energieverbruik en het automatisch verzenden van deze gegevens naar de RDW.

Emissieapparatuur

Tijdens de Algemene Periode Keuring (APK) wordt het voertuig beoordeeld op allerlei APK-keuringseisen. Emissie is een belangrijk onderdeel de APK. Het voertuig wordt beoordeeld op de uitstoot van uitlaatgassen en aanwezigheid van onderdelen als een roetfilter en katalysator.


Is de EOBD-diagnose niet goed (je hebt bijvoorbeeld een emissiegerelateerde foutcode of een niet afgeronde readinesstest), dan is sprake van afkeur op emissie. In dit geval moet de auto aan de uitlaat worden getest met een roetmeter of viergastester. Bij voertuigen met een eerste toelating ouder dan deze datum, blijft de gebruikelijke uitlaatgasmeting van toepassing. Vanaf 1 januari 2023 is het verplicht om de conditie van het roetfilter bij Euro 5 en Euro 6 voertuigen (APK1 en APK2) te testen met een deeltjesteller.


Continental ontwikkelt en produceert betrouwbare, gebruiksvriendelijke emissieapparaten voor het testen van voertuigen met benzine- en dieselmotoren. Onze apparatuur voldoet aan de technische specificaties van de Nederlandse APK-regelgeving. Je kunt kiezen voor standalone apparatuur of een complete oplossing met ons APK Emissie Analyse Station.


Test gemakkelijk en snel de emissie van het voertuig met een roetmeter, viergastester of deeltjesteller. Niet alleen tijdens de APK, maar ook indien er een diagnose gesteld moet worden aan emissiegerelateerde systemen.

continental-deeltjesteller

Onze merken

Ben je opzoek naar APK apparatuur?

Wil je meer informatie, een demo of een offerte aanvragen? Wij helpen je graag.

Hartelijk bedankt voor het invullen van ons contactformulier. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Kunnen wij je helpen?


Wil je meer weten over een bepaald product of onze diensten? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag bij vragen of advies.

Contact

CLEVER DiagnostiX ServiceDesk: