Autocom CARS iD herkent gemanipuleerde kilometertellerstand


Eén van de meest voorkomende vormen van fraude bij het in- of verkopen van voertuigen is gemanipuleerde kilometertellers. Hoe weet je of het voertuig dat je wil inkopen betrouwbaar is? Autocom CARS iD biedt oplossing.


Autocom CARS iD analyseert razendsnel of de kilometerstand van personenauto’s en bestelwagens klopt en niet gemanipuleerd is. Ideaal om vertrouwd een occasion in te kopen óf om een klant aan te tonen dat die (import)auto kloppend is.

autcom_cars-id_1900px

Bescherming tegen tellerfraude

Bij tellerfraude is de kilometerteller van een voertuig losgekoppeld, gereset of veranderd om het weergegeven aantal kilometers te manipuleren. Ondanks dat het terugstellen van kilometerstanden bij wet verboden is, komt dit nog steeds op grote schaal voor. Naast dat de verkoopwaarde van het voertuig verandert indien er geknoeid is met de kilometerstand, zijn er meer redenen waarom het verstandig is om de tellerstanden van voertuigen te controleren. Manipulatie van kilometerstanden kunnen leiden tot onveilige verkeerssituaties als gevolg van technische mankementen in voertuigen. Denk bijvoorbeeld aan een distributieriem die niet wordt vervangen omdat de kilometerstand dit niet verlangt, maar in werkelijk wel benodigd is. Met alle gevolgen van dien wanneer de riem breekt. Met Autocom CARS iD kunnen bedrijven in de autobranche zichzelf én hun klanten middels een snelle scan beschermen tegen kilometertellerfraude.


Van voertuigscan naar fraudedetectierapport

Autocom CARS iD downloadt informatie en kilometerstanden uit voertuigsystemen zoals centrale regeleenheden, motormanagementsystemen, stuurbekrachtiging en het airbag- en antiblokkeersysteem. De informatie wordt vervolgens overzichtelijk weergegeven in een fraudedetectierapport, die direct zichtbaar maakt of de kilometertellerstand overeenkomt met de onderhoudsgeschiedenis van het voertuig en reparatievoorschriften van de autofabrikant. Dit maakt het mogelijk om fraude met kilometerteller aan het licht te brengen.


Hoe werkt het?

De CARS iD-software, geïnstalleerd op een laptop of PC, maakt communicatie mogelijk met de speciale interface die wordt aangesloten op de EOBD-stekker van het voertuig. Met behulp van een VIN-decoder kan het chassisnummer van het voertuig gescand worden. Vervolgens scant de software alle in het voertuig aanwezige en beschikbare systemen op foutcodes, VIN-nummers en kilometerstanden. Deze data wordt geanalyseerd in de Autocom Cloud en omgezet naar een compleet fraudedetectierapport. Hierin staan alle in het voertuig aanwezige systemen, met bijhorende kilometerstanden en VIN-nummers, alsmede mogelijk aanwezige foutcodes. Wordt er afwijkende informatie opgemerkt, waaruit opgemaakt kan worden dat de tellerstand gemanipuleerd is, dan wordt dit in het rapport met rood gemarkeerd.


Betrouwbare auto in- of verkopen

Met CARS iD kun je jezelf als autobedrijf verzekeren dat je een eerlijk voertuig in- en verkoopt. De nieuwe Autocom CARS iD is nu beschikbaar bij AA-Equipment Support.


Meer weten over deze oplossing? Neem contact op met de specialisten van AA-Equipment Support voor meer informatie over CARS iD.

Cookie-instellingen
Selecteer de gewenste cookie-instellingen: