De Slimme Tachograaf

De transportwereld blijft steeds verder ontwikkelen en dat geldt ook voor de tachograaf.

De EU heeft besloten dat vanaf 15 juni 2019 de slimme tachograaf, ofwel smart tacho, verplicht wordt voor ieder nieuw voertuig boven de 3,5 ton dat op of na die datum wordt geregistreerd. Het doel van de nieuwe EU-regelgeving 165/2014 is om de verkeersveiligheid verder te verbeteren, de concurrentie op de Europese binnenlandse markt te waarborgen en de manipulatie van digitale tachografen te voorkomen. De DTCO® 4.0 van VDO is een slimme digitale tachograaf met veel nieuwe functionaliteiten.

smart tacho DTCO 4.0 VDO aa equipment

Smart Tacho, DTCO® 4.0

Met de komst van de nieuwe slimme tachograaf van VDO, de DTCO® 4.0, gaat er het nodige veranderen in de transportwereld.

Wat de DTCO 4.0 bijzonder maakt, is dat deze is ontworpen als een "plug & play" apparaat. Het kan eenvoudig worden geïntegreerd in de voertuigtechnologie - zelfs dat de stekkerverbindingen identiek zijn aan de vorige modellen. Dankzij de geïntegreerde GNSS-antenne en DSRC-interface heeft de DTCO® 4.0 geen extra elektronica of aanpassingen aan de CAN-bus van het voertuig nodig. Je hebt eenvoudigweg een passieve DSRC-antenne nodig om de slimme tachograaf in bedrijf te stellen. Dit bespaart je tijd, moeite en geld.

De slimme tachograaf in hoofdlijnen:

  • Voldoet aan alle vereisten van de nieuwe EU-regelgeving
  • Automatische positionering met Global Navigation Satellite System (GNSS)
  • Bespaar meer tijd met DSRC communicatie op afstand voor controlerende instanties
  • Intelligent Transportation System (ITS) interface voor fleetmanagementsystemen
  • Nieuwe encryptie
  • Verbeterde verzegeling
  • Minder autowerkplaatsbezoeken dankzij de DTCO Configuration App

Wat maakt de slimme tachograaf slim?

In eerste instantie verwijst het ‘slim’ zijn naar alle nieuwe functies in de tachograaf om manipulatie te voorkomen en controles langs de weg eenvoudiger en sneller uit te voeren. Maar een Smart Tacho is meer, het is namelijk een toekomstgericht apparaat wat in staat is om voertuiggegevens, of gegevens van apparaten die met de tachograaf verbonden zijn, uit te lezen. De basis architectuur van de nieuwe tachograaf is erop voorbereid om dit soort systemen in de toekomst erop aan te laten sluiten middels o.a. een geïntegreerde ITS interface. De koppeling wordt tot stand gebracht middels Bluetooth en biedt in de toekomst aansluitmogelijkheden voor bijvoorbeeld geïntegreerde on-board weegsystemen en mobiele applicaties.

Overzicht van de functies en interfaces van de smart tachograaf DTCO 4.0
Overzicht van de functies en interfaces van de smart tachograaf

Geautoriseerd werkplaats Slimme Tachograaf

De nieuwe tachograaf, de DTCO® 4.0, biedt allerlei extra functionaliteiten welke veranderingen met zich mee brengen bij het inbouwen, testen en ijken. Voor de werkzaamheden met en aan de tachograaf betekent dit nieuwe stappen in het ijkingsproces en aanpassen en uitbreiden van apparatuur.

Sluit jouw werkplaats ook aan bij ons netwerk van geautoriseerde werkplaatsen Slimme Tachograaf. Samen bereiden we jouw werkplaatspersoneel en -apparatuur voor. De invoer van de slimme tachograaf brengt behoorlijk wat te weeg en vraagt om gedegen kennis. Kennis waarmee je het onderscheid kunt maken. En juist díe kennis delen wij als VDO Partner ontzettend graag.

Wil je meer weten over de slimme tachograaf van VDO? Neem gerust contact op met onze professionals.


Neem contact op


Benieuwd naar wat die nieuwe tachograaf allemaal kan? Je ziet het in het filmpje.

VDO slimme tachograaf video

Ontdek meer

Tachografen en telematica vdo aa equipment

VDO DTCO KITAS catalogus aa equipment

logo

AA-Equipment Support B.V.

1e Tussendijk 17
5705 CG Helmond
Nederland


T: +31 (0) 492 525 717

E: info@aa-equipment.nl 

 

Support:

Neem contact op met onze CLEVER DiagnostiX ServiceDesk:

  T: +31 (0) 85 076 5000

WhatsApp: +31 (0) 6 108 639 30