Verplicht per 1 april 2024: SERMI-certificering voor toegang tot beveiligingssoftware

Werken jij of jouw technici aan anti-diefstalelementen van auto's, campers of vrachtwagens? Dan heb je per 1 april 2024 een SERMI-certificaat nodig. Door nieuwe Europese wetgeving, mogen werkzaamheden aan componenten en software die met voertuigbeveiliging te maken hebben, alleen nog worden uitgevoerd door bedrijven en voertuigtechnici die hiervoor via de SERMI-richtlijn gecertificeerd zijn.Wat is SERMI?

SERMI staat voor ‘Security Related Vehicle Repair and Maintenance Information’. Het SERMI-certificaat geeft toegang tot beveiligingssoftware van voertuigen. Het is noodzakelijk voor het uitvoeren van sleutel- en programmeerwerkzaamheden aan onderdelen gerelateerd aan diefstalpreventie, waaronder sleutels, contact- en deursloten, evenals anti-diefstal gerelateerde stuurapparaten.


Het SERMI-certificaat bundelt en vervangt alle losse anti-diefstalcertificaten die voorheen per fabrikant moesten worden aangevraagd. Zowel de werkgever als de medewerkers die daadwerkelijk aan de betreffende onderdelen van een voertuig werken, moeten een SERMI-certificaat hebben. Ook als je gebruikt maakt van een remote diagnoseoplossing, zoals onze 'CLEVER Remote Services', dien je in het bezit te zijn van een SERMI-certificaat bij het laten uitvoeren van diensten die onder de SERMI regelgeving vallen.


Het SERMI-certificaat bespaart je uiteindelijk tijd en geld, doordat je nu nog maar één anti-diefstalcertificaat nodig hebt dat recht geeft op toegang tot de betreffende data bij alle voertuigfabrikanten.

nieuws-sermi-omslag

Voor het uitvoeren van werkzaamheden aan componenten en software die met voertuigbeveiliging te maken hebben, heb je per 1 april 2024 een SERMI-certificaat nodig. Ook wanneer je deze werkzaamheden op afstand laat uitvoeren.

SERMI-certificaat aanvragen

Het aanvragen van je SERMI-certificering verloopt online via één van de volgende certificeringsinstanties: DEKRA, SERMI Register en Kiwa.


Voor je aanvraag heb je de volgende zaken nodig:


  • een kopie uittreksel KvK
  • een overzicht van de te machtigen medewerker(s)
  • een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) voor de rechtspersoon een zogenaamde VOG RP. (Geldt niet voor een eenmanszaak)
  • een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) voor de medewerker(s) die in aanmerking komen voor een SERMI-kwalificatie op de onderdelen in 2.4b: 11, 12, 13, 41 en 61
  • een aansprakelijkheidsverzekering
  • een verklaring dat u geen activiteiten verricht rondom de aanpassing van emissie van voertuigen


Vanaf 1 april 2024 hebben binnen Nederland en België alleen personen met een SERMI-certificaat blijvende toegang tot beveiligingssoftware van voertuigen. Het certificaat is 5 jaar geldig. Indien je nog geen certificaat hebt aangevraagd, doe dit dan zo spoedig mogelijk. Zo zorg je ervoor dat je jouw werkzaamheden kan blijven uitvoeren, evenals op afstand kunt laten uitvoeren door ons CLEVER SupportTeam.


Meer weten?

Neem contact op voor meer informatie over het SERMI-certificaat.