banner-launch-diagnose-apparatuur

Uitlezen brandstofverbruik nieuw onderdeel APK

Het uitlezen van brandstof-/energieverbruik wordt een nieuw onderdeel van APK. Hoe gaan we brandstof-/energieverbruik uitlezen en doorgeven? Wat betekent dit nieuwe APK-onderdeel voor de werkplaats? AA-Equipment Support heeft twee oplossingsrichtingen.

Vanaf 20 mei 2023 moeten alle EU-lidstaten het energieverbruik van personenauto’s en lichte bedrijfsauto’s verzamelen tijdens de APK. De EU kan zo controleren of voertuigen tijdens het gebruik, blijven voldoen aan het brandstofverbruik en emissie, zoals door de fabrikant opgegeven bij het verkrijgen van de Europese typegoedkeuring.


Sinds 1 januari 2021 worden alle auto’s uitgerust met On‑Board Fuel Consumption Monitoring (OBFCM). Dit systeem registreert het brandstof/energieverbruik. De APK2-erkenninghouders kunnen die OBFCM via de EOBD uitlezen en die gegevens doorsturen naar RDW. Dat betekent in de praktijk dat vanaf 1 januari 2024 de eerste diesels (inclusief plug‑in hybridevarianten) en LPG-auto’s met dit systeem APK-plichtig zijn; de benzine auto’s (inclusief plug‑in hybridevarianten) volgen een jaar later. APK-erkenningshouders hebben hiervoor speciale software of apparatuur nodig om te kunnen voldoen aan deze nieuwe APK2-eis.

Welke oplossingen zijn er?

AA-Equipment Support heeft twee oplossingen, waarmee autobedrijven goed voorbereid zijn. De eerste oplossing bestaat uit drie scantools, die los en zelfstandig zijn te gebruiken. De tweede oplossing is een software-update voor de huidige Autocom en Launch diagnosetesters.


Nieuwe generatie APK2 EOBD scantools

AA-Equipment Support introduceert drie nieuwe scantools: twee van Launch, één van Autocom. Deze nieuwe generatie APK2 EOBD readers zijn allemaal voorzien van OBFCM uitleessoftware en automatische rapportage aan de RDW. Uiteraard kun je hiermee ook de volledige EOBD-scan uitvoeren, zoals we die nu kennen binnen de APK2, waaronder de welbekende readiness test.

Launch APK2 EOBD reader EVO en MOT

De directe vervanger van de welbekende APK2 EOBD reader is de Launch APK2 EOBD reader EVO. Dit is eveneens weer een kleine en handzame handheld scantool, echter nu uitgevoerd met een 5 inch werkplaatsbestendig touchscreen. Het biedt, naast de APK-software, ook nog eens een handige set aan servicegerelateerde diagnosefuncties en communiceert middels een kabelverbinding met de auto.


De grotere broer van de EVO is de Launch APK2 EOBD reader MOT. Deze communiceert door middel van Bluetooth en komt met een 10.1 inch touchscreen. Deze uitvoering is, naast de APK-software voorzien van zeer uitgebreide servicegerelateerde diagnose, reset- en kalibratiefuncties.

launch_apk2_eobd_reader_evo_actie_1600px

De nieuwe generatie APK2 EOBD readers is al helemaal klaar voor de nieuwe APK-eis.

Autocom APK2 EOBD reader AIR

De oplossing van Autocom is de nieuwe Autocom AIR. AIR is een unieke cloudgebaseerde oplossing voor smartphone/tablet en communiceert via Bluetooth (middels de bekende Autocom ICON interface). Het is tevens uitgerust met speciale fraudecheck-software - dat overigens ook door de RDW en Dekra gebruikt wordt - om te controleren of er geknoeid is aan het VIN of kilometerstand van het voertuig. Ideaal bij de aankoop of inruil van auto’s en als extra advies aan de klant.

autocom_apk2_eobd_reader_air_1_1600

Autocom komt met een cloudgebaseerde oplossing waarmee je van jouw smartphone/tablet een APK2 scantool maakt.

De software update

De nieuwe APK2-software, waarmee de nieuwe generatie APK2 EOBD readers van Launch en Autocom zijn voorzien, is ook beschikbaar als update voor bestaande diagnoseapparatuur van deze merken. Voor de Launch diagnoseapparatuur geldt dit voor de CRP MOT-serie en X-431-serie. De additionele software voor Autocom is alleen van toepassing op de ICON. Op de Autocom is zelfs een update met fraudecheck mogelijk. Daarmee worden alle systemen in de auto gecontroleerd op foutcodes, zodat je direct weet of er gefraudeerd is met de kilometerstand of de VIN‑code.


Nu al APK-actueel

Deze nieuwe Europese regelgeving gaat in op 20 mei 2023. Vanaf dan kun je de gegevens uitlezen en versturen naar de RDW. Vanaf 1 januari 2024 zal de RDW daadwerkelijk toezicht gaan houden of de benodigde software of apparatuur in huis is. De RDW adviseert echter wel om alvast te beginnen met het uitlezen van de gegevens en de klanten op de hoogte te brengen van deze nieuwe wetgeving. Met de nieuwe oplossingen van AA-Equipment Support is elk APK-keuringsstation weer volledig APK-actueel.


Meer weten over onze oplossingen? Neem contact met ons op voor meer informatie en advies.

Kunnen wij je helpen?


Wil je meer weten over een bepaald product of onze diensten? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag bij vragen of advies.

Contact


CLEVER DiagnostiX ServiceDesk:

Cookie-instellingen
Selecteer de gewenste cookie-instellingen: